Het goede doel

  De opbrengst van het benefietconcert komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar gewrichtsziekten. Om preciezer te zijn: aan de ontwikkeling van een injecteerbare pleister voor de behandeling van artrose. Prof. dr. Marcel Karperien houdt zich samen met zijn team van de Universiteit Twente bezig met dit onderzoek. Op de avond van het concert komt hij zijn project persoonlijk toelichten.

“Stelt u zich eens voor dat artrose behandeld kan worden met een pleister die in uw knie op beschadigd kraakbeen aangebracht wordt tijdens een kijkoperatie. Net als de pleister die u op uw huidwond plakt, beschermt deze pleister het beschadigde weefsel tegen verdere afbraak en stimuleert het de genezing. Samen met mijn onderzoeksteam van de Developmental BioEngineering groep van de Universiteit van Twente wil ik zo’n pleister ontwikkelen.

Met behulp van een kijkoperatie kan de orthopedisch chirurg de beschadiging aan het kraakbeen opsporen. Vervolgens brengt hij de pleister aan op het beschadigde oppervlak. Zo’n pleister kunt u vergelijken met een tweecomponentenlijm: zo gauw beide componenten op het kraakbeenoppervlak gemengd worden, ontstaat een reactie die de initieel vloeibare pleister laat uitharden en verlijmt aan het kraakbeenoppervlak. De pleister brengt zo een beschermend laagje aan en initieert een weefselherstelreactie. De totale procedure hoeft niet meer dan enkele minuten te duren!

Op dit moment hebben wij prototypes van de pleister ontwikkeld en staan de eerste experimenten op stapel om het effect van de pleisters op het ziekteproces te bestuderen. Dit onderzoek kost veel geld en nu de overheid zich steeds verder terugtrekt uit de financiering van wetenschappelijk onderzoek ben ik zeer vereerd dat Joke Bleumink een benefietconcert wil organiseren om voor dit onderzoek geld op te halen. Met uw steun hoop ik deze injecteerbare pleisters verder te kunnen ontwikkelen en op termijn te introduceren in de kliniek om patiënten met artrose te helpen.”

Prof. dr. Marcel Karperien
Afdeling Developmental BioEngineering
MIRA Instituut voor Biomedische Technologie & Technische Geneeskunde
Universiteit van Twente
www.utwente.nl/tnw/dbe